Med Dues gjennom tidene!

Siden 1979 har vi spilt på lag med små og store og reist på tur med korps, pensjonistgrupper og fotballklubber. Det har vært en eventyrlig reise som vi ser tilbake på med glede i hjertet og smil om munnen.

Det hele startet med Per Pettersen og Birger G. Simonsen. De var studievenner på Blindern, og begge var også fotballspillere på høyt nivå (hhv Frigg/ landslaget og FK Jerv/ Ready). I 1979 lanserte de språkreiser kombinert med fotballtrening i England i samarbeid med Carsten Due i Dues Reisebyrå i Grimstad.

Konseptet ble raskt utvidet til også å gjelde treningsleire og turneringer i Danmark, noe som ble en stor suksess grunnet kort reisetid kombinert med gode kontakter og avtaler med danske kroverter, hotelldirektører og idrettssenterledere.

Siv Bente Ulvestad ble firmaets første ansatte, og hun jobber fortsatt på kontoret i Grimstad.

I 1983 ble de første lagene sendt til Dana Cup i Hjørring, og helt siden den gang har Dana Cup vært firmaets beste samarbeidspartnerpartner i Danmark.
Hvor mange norske fotballspillere har ikke vært innom Dana Cup en gang i livet? Det er ikke få!

Rederiene Fred Olsen Lines, Jahre Line og Norway Line hadde ruter til Danmark, England og Tyskland, og på 80- og 90-tallet var det svært populært å reise utenlands med ferger. Mange skolekorps reiste på tur til Nederland, korpsfestivaler i England og til fornøyelsesparker i Danmark, mens lokale pensjonister og bankkunder dro på bussturer til England og Skottland.

Treningsleir i Danmark var nesten obligatorisk for ambisiøse norske lag, og det var ikke bare grønne gressmatter i februar måned som fristet – røde pølser og "dansk hygge" var også med på å gjøre turene attraktive.

Ettersom den norske fotballferien var lengre før i tiden var det vanlig at fotballklubbene la inn en treningsleir i ferien. Produktet «Familie – Ferie -Fotball» slo svært godt an, og Dues fylte mang et feriesenter langs både øst- og vestkysten av Danmark med glade unger og svett fotballtøy.

Lagene som ikke ønsket å reise så langt som til Danmark la gjerne treningsleiren til Grimstad. "Sommer, sol og Sørland" ble et kjent begrep og produkt, og det var ekstra hyggelig å kjøre ut kasser med nyplukkede, lokale jordbær som velkomsthilsen til lagene som sjekket inn på studenthyblene på forhenværende «Teleskolen» i Grimstad.
De lokale gressbanene holdt høy standard, synes vi i alle fall. Etterhvert kom kunstgressbanene her hjemme, og lagene begynte å utvide reiseradiusen. England, Tyrkia og Spania ble etter hvert veldig populære reisemål.

Det begynte litt forsiktig med en blanding av skolekorps og fotballag til Pisa. Innkvartering i badebyene med de flotte italienske navnene Marina di Massa, Marina di Pietrasante og Forte dei Marmi. Molto bene! Lyngbø SKs juniorlag var faste gjester i området gjennom flere år, og hotellets matrone ble ei kjent og kjær "mor" for unge norske fotballspillere på langtur.

Det norske fotballandslaget har skapt mye glede for fotballtilhengere, og Dues har hatt med store grupper til mange VM- og EM-kvalifiseringskamper gjennom tidene. Vi husker godt Poznan og Budapest, som noen av kampene ble lagt til, og i 1994 valfartet hundrevis av nordmenn til USA for å se det norske landslaget spille mot Mexico, Irland og Italia. Dette mesterskapet huskes nok ikke like godt som det i 1998, da sendte Dues en rekke charterfly fra Gardermoen til Frankrike mens Gardermoen fortsatt var en enkel charterflyplass. Norge - Brasil, trenger vi si mer? Her ble det nok en gang blitt skapt minner for livet!

Et stort antall svømmegrupper har også vært på treningsleir med Dues. Både i Danmark selvsagt, men også til eksotiske Balatonsjøen i Ungarn.
Den gang var det buss fra Hirtshals eller Frederikshavn som gjaldt, og budsjettene var nokså begrenset. Men også den gangen kunne vi med hånden på hjertet stå inne for vårt slogan "Vi gir deg en treningsleir hvor du svømmer i opplevelser".

Fotballtrenere har også fått faglig påfyll og inspirasjon hos Dues gjennom tidene: Trenerseminarer i Danmark, studieturer til England, Nederland og Italia har vært gjennomført med suksess. Spesielt sagnomsust er studieturen for trenere til Brasil for mange år siden. Det å besøke Estádio Mário Filho, bedre kjent som Maracanã stadion, var ikke alle forunt - og da turen i tillegg ble forlenget med ei ukes tur oppover Amazonas kunne det knapt blitt bedre!
Dette var også sannsynligvis første gang det ble arrangert en norsk "landskamp" mellom fotballtrenere og lokale indianere. Resultatet har gått i glemmeboken, men hvis du var en av deltakerne på denne turen hører vi veldig gjerne fra deg.

Ja, vi hører gjerne fra flere som har vært på tur med Dues gjennom 40 år - fra den spede begynnelse og frem til i dag.